Престанa забраната за движење низ шумите

0
529

На полноќ престанува да важи забраната за движење низ шумите и шумските појаси која беше воведена на 6-ти минатиот месец како превентивна мерка за заштита од пожари.

Од ЈП „Македонски шуми“ наведуваат дека засега нема потреба од продолжување на забраната, но посочуваат дека доколку се процени дека има потреба ќе биде дополнително воведена и јавноста ќе биде информирана.
Ограничувањето за движење во шумите важеше за периодот од седум часот наутро до 17 часот попладне. По 17 часот беше дозволено заради одмор и рекреација на сопствена одговорност за својата безбедност и обврската за ненанесување на штети на шумата (палење на отворен оган во шума и др).
Ограничувањето не важеше за организирана тура туристи за туристичко разгледување на шумите со стопанска намена и националните паркови, која ќе биде во придружба на претставник од ЈП „Македонски шуми“ или националните паркови.
Завршува и забраната за палење стрништа, плевел и други растителни отпадоци во ловиштата, која беше исто така воведена на 6 јули.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=lAz0r5HlDTc#t=45