Претседателот на бугарскиот Парламент поднесе оставка

0
305

Претседателот на бугарскиот Парламент, Димитар Главчев денеска поднесе оставка. Со таквиот потег Главчев сака да даде пример за враќање на парламентаризмот.

Бугарската Социјалистичка партија и Движењето за права и слободи вчера побараа Главчев да ја напушти функцијата, поднесувајќи 88 потписи за негово разрешување. При поднесувањето на барањето за оставка, тие најавија дека нема да учествуваат во работата на парламентот се додека Главчев не замине од функцијата.

Оставката беше побарана откако тој во средата ја отстрани од седница претседателката на БСП Корнелија Нинова.