Претставени батериите за снабдување на домот со струја

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Американскиот производител на електрични автомобили „Tesla Motors“ ги претстави во Калифорнија батериите за снабдување со електричната енергија домови и компании, ширејќи го своето работење.

Извршниот директор Илон Рив Маск објави дека компанијата ќе ги произведува батериите кои ја складираат сончевата енергија и може да послужат како резерва доколку дојде до прекин во снабдувањето со електрична енергија. Овој уред ќе им овозможи на корисниците да се исклучат од електричните мрежи и струјата би можел да ја доведе до неелектрифицираните зафрлени области. Испораката до корисниците во САД, „Tesla“ планира да ја започне ова лето.

Во долго очекуваниот настан во близина на Лос Анџелес, Маск изјави дека новиот уред ќе ја промени „целата енергетска инфраструктура во светот“. Оваа литиумска батерија, која може да се полни, ќе се произведува од истите батерии кои компанијата ги користи за придвижување на електричните возила.

Системот е наречен „Powerwall“, а оној со моќност од 7 kwh ќе чини 3.000 американски долари, доколку помоќниот од 10 kwh ќе има цена од 3.500 долари. За споредба, телевизорот троши 0,1 kwh, сушилницата за садови 3,3 kwh, а лаптопот 0,05 kwh.

Според податоците на истражувачката компанија „USwitch“, помала семејна куќа со три спални сон во Велика Британија троши годишно 3.299 kwh електрична енергија, пишува BBC.

Share.