Продолжува серијата потреси во охридско-преспанскиот регион

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Пет земјотреси со умерен до посилен интензитет се почувствуваа во текот на ноќта во Охридскиот регион. Најсилниот, од 4,1 степен според Рихтер беше регистриран 5 минути по полноќ. Последниот, регистриран утринава во 6 часот и 29 минути беше со интензитет од 3,8 степени.

Фактички, земјата во Охридско се тресеше цела ноќ. Другите три земјотреса помеѓу најсилните беа во 1.16, 1.37 и 3.02 часот, во распон од 2.9 до 3.2 степени.

Директорот на Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија (ИЗИИС ) Михаил Гаревски вели дека во моментов Охридското епицентрално подрачје е најактивно во Европа.

Share.