Промовирани преведени раскази од Чехов во МНД-Битола

0
1126

Македонското научно друштво во рамките ги презентираше избраните раскази на великанот на светската книжевност Чехов, дело во авторство на д-р.Кирил Трајковски.
Карактеристично за прозното творештво на Чехов, освен нивниот краток облик, е и хуморот.
Книгата содржи една повест -досадна приказна и неколку раскази,преведени на македонски.
Антон Павлович Чехов е претставник на рускиот натурализам.

kniga_cehov_3.jpg
Негови најпознати новели се: Степа, Павиљон бр.6 и драмите: Галеб, Вујко Вања, Три сестри и Вишновата градина.

Во неговата проза, хуморот се јавува во сите варијанти, од најблаг – до најостар. Темите што ги обработува се разчични.
Тој критички ги опфаќа сите сегменти на општественото живеење.