Протест на белгиските млекари

0
486
A farmer holds a pitchfork and sign as he stands behind a police line in front of EU headquarters during a farmers demonstration in Brussels on Monday, Sept. 7, 2015. European dairy farmers will demonstrate in Brussels on Monday to protest against what they believe are unfair prices on their dairy products. Sign reads 'your european policies are destroying dairy farmers'. (AP Photo/Virginia Mayo)

Европските млекари со трактори ги парализираа главните сообраќајници и тунелите на Брисел.

Тие се незадоволни од ниските цени на млекото и укинувањето на субвенциите.

Белгиските, француските и германските млекари најавија дека во текот на денешниот ден планираат во главниот град на Белгија да донесат над 4.000 трактори. Тие ќе се соберат на плоштадот Шуман на кој се сместени главните седишта не европските институции и каде се одвива состанокот на Советот на министри за земјоделство на ЕУ.

Градските власти апелираа до граѓаните на Брисел да не ги користат своите автомобили ако немаат потреба а градот го надлетуваат полициски хеликоптери.