Протест пред Собрание

0
2714

Под слоганот „Стоп за цензурата! Не ги даваме бомбите!“, граѓанското движење „Ајде“ за денеска попладне пред Собранието најави протест против најавениот предлог-закон за забрана на објавувањето на прислушуваните материјали.

Протестите се најавени откако ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ вчера предложија Закон за бришење на сите досега објавени „бомби“ на СДСМ, а казната за секој што не би го почитувал законот да биде четири години затвор.
Доколку се усвои овој закон, би се забранило повторно објавување на веќе објавените „бомби“ на Заев, а нови материјали директно ќе треба се достават до специјалното Јавно обвинителство.
Исто така медиумите ќе мора да ги симнат од своите веб сајтови веќе објавените материјали од прислушуваните разговори.