Протести во Србија поради изборниот хаос

0
646

6 дена по одржувањето на предвремените парламентарни избори во Србија, Републичката изборна комисија (РИК) сеуште не ги открива конечните резултати од гласањето.

Во средата, 4 мај, ќе има прегласување во 15 секции. Сите опозициски партии – Демократската партија, Движењето “Доста веќе”, коалицијата “Двери-Демократска партија на Србија”, коалицијата ПСД-ЛДП-ССВ се здружија и денес ќе одржат протест пред РИК во Белград.

Во ноќта на четврток против петок дојде до напон при прогласувањето на натамошни резултати. Тогаш стана јасно дека коалицијата “Двери-Демократска партија на Србија” добила 188 534 и и недостасува еден глас за влез во Собранието – Парламентот на Србија. Лидерот на ДС Бојан Пајтиќ ги повика своите приврзаници при повторното гласање да ја поддржуваат коалицијата “Двери-Демократска партија на Србија”.

Опозицијата директно го обвини премиерот Александар Вучиќ и неговата Српска напредна партија (СНС) во кражба и фалсификување на изборите. Водачот на движењето “Доста веќе” Саша Радуловиќ соопшти дека се откриени мртви лица и фантомски да гласаат, како и бројни лажни протоколи. “Вучиќ изврши брутална кражба на овие избори. Тој се обидува да украде 200 000 гласа од опозицијата во мандат за сопствената партија. Постојат цврсти докази за кражбата на 300 000 гласа на овие избори”, рече претседателот на Демократската партија на Србија Санда Рашковиќ Илиќ, кој е и еден од лидерите на коалицијата “Двери-Демократска партија на Србија”.

Досега РИК ги откриваат резултатите од 99.82 отсто од преброените гласачки ливчиња. Според нив Српската напредна партија (СНС) на премиерот Александар Вучиќ добива 48.24%, Социјалистичката партија на Ивица Дачиќ – 10.96%, Српската радикална партија на Воислав Шешељ – 8.81%, Демократската партија на Бојан Пајтиќ – 6.03%, Движењето “Доста веќе” на Саша Радуловиќ – 6.03%, коалицијата помеѓу ПСД-ЛДП и ССВ чело со Борис Тадиќ – 5.02% и коалицијата “Двери-Демократска партија на Србија” – 4.999999999 отсто.

“Бројката 4.999999999 ќе биде запомнета во историјата на парламентаризмот”, изјави еден од лидерите на коалицијата “Двери-Демократска партија на Србија” Бошко Обрадовиќ при објавувањето на резултатите од РИК. Поранешниот српски претседател и лидер на Социјалдемократската партија (СДП) Борис Тадиќ ја обвини владејачката формација на премиерот Александар Вучиќ, во обид да ја промени волјата на граѓаните и да си ги присвои гласовите на опозицијата. По состанокот со лидерите на опозициските партии Тадиќ рече дека сите тие се сомневаат во работата на РИК.