Протести во Унгарија

0
390

Неколку илјади Унгарци учествуваа во последниот протест во центарот на главниот град Будимпешта во заштита на Централноевропскиот универзитет.

Учесниците се изјаснија против владините мерки воведени од властите против универзитетите и невладините организации кои се финансирани од странство.

Според демонстрантите Владата на Виктор Орбан се обидува да ја задави автономијата на универзитетите и слободно изразување во Унгарија.  од Владата велат дека немаат намера да го покриваат универзитетот.