ПРОВОКАЦИЈА НА ГРЧКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ: Македонија е и ќе остане грчка

0
1279
ՋǠӕƇԇӇ ŐőٔǓǓ / БϊϐǓ ЁՋϐϕˏӠ (EUROKINISSI/ ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)

Претседателот на Грција, Прокопис Павлопулос присуствуваше на прославата за ослободување на Еласона за време на Балканските војни, и ја доби титулата “почесен граѓанин” од страна на локалните власти, пишува To Vima.

За време на својот говор Павлуполос изјавил дека “Македонија е и ќе остане грчка”.

“Оние кои го оспоруваат грчкиот карактер на Македонија, се претставуваат како будали со нивните бесмислени тврдења”, рекол претседателот на Грција.

Павлуполос ја истакнал важноста на ослободувањето на градот од отоманско владеење.

“Овој воен успех доведе до пристапувањето на Македонија кон остатокот од Грција”, додаде тој.