Првиот модерен воз пристигна во Македонија

0
1304

Првиот од шесте кинески возови пристигна во Македонија, објави „Фактор.мк“. Новите возови чинат 25 милиони евра, а ги произведува кинеската компанија „CSR Corporation Ltd”.

Новите возови ќе бидат климитизирани, опремени со вакум тоалети, ќе имаат мерки за енергета ефикасност и безбедносни стандарди.

Кинеската електромоторна гарнитура во наредните месеци е предвидено да се тестира на пругата од Табановце до Гевгелија, машиновозачите да се обучат за нејзино управување, додека железничкиот сервисен персонал треба да стекне знаења за нејзино одржување.