Путин ја повика Европа да не игра само на една можност

0
494

Русија не гледа дека се нерешливи проблемите во односите со Европската унија и повикува на дијалог за многу широк спектар од теми, но засега не гледа подготвеност од другата страна, се наведува меѓу другото во написот на рускиот претседател Владимир Путин објавен во грчкиот весник Катимерини во четвртокот.

„Русија поаѓа од неопходноста за градење дијалог на рамноправен и вистински партнерски дијалог со Европската унија за најширокиот спектар проблеми – од визната либерализација до формирањето енергетски сојуз. Сепак, подготвеност да се тргне по патот на заемната полза и перспективите, се уште не можеме да видиме кај европските колеги“, забележува рускиот претседател.

Според него, Москва смета дека „не постојат нерешливи во односите со Европската унија“.

За да се врати на патот на партнерството во повеќето сфери, смета Путин, потребно е само во Брисел да се откажат од лошата логика „игра на еден гол“, всушност да ги земат во предвид и интересите на другите.

Конкретно обраќајќи се, Путин вели дека влошувањето на односите меѓу Русија и ЕУ, ја попречува и натамошната консолидација на руско-грчката соработка. Тоа негативно се одразува на динамиката на билатералните трговија, којашто во споредба со ланската година е намалена за третина, на 2,7 милијарди долари“, забележува рускиот претседател и додава дека „грчките земјоделци се особено погодени“, поради ембаргото на увоз на земјоделски и прехранбени производи што Русија ги наметна како одговор на санкциите на ЕУ против неа во врска со украинската криза./крај/мф/сн