Разочарани од Ципрас, Грците повторни штрајкуваа

0
501

Јавниот транспорт и јавните служби во четвртокот во грчката престолнина Атина беа во втор генерален штрајк во последните неколку седмици, но според медиумските извештаи тој мобилизирале нешто помал број луѓе кои се незадоволни со реформите во пензискиот систем коишто грчката влада мора да ги спроведе според договорот со Европската унија и Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во замена за третиот пакет надворешна финансиска помош во износ од 86 милијарди евра.

Според процените на атинската полиција, 8.000 луѓе учествувале во протесната поворка во центарот на грчката престолнина, на повик на комунистичкиот синдикален фронт PAME, а 6.500 луѓе во другата поворка која ја преводеа двата најголеми синдиката GSEE, на приватниот, и ADEDY, на работниците во јавниот сектор. На претходниот штрајк одржан на 12-ти ноември учествуваа околу 20.000 луѓе.

Денешниот штрајк главно го опфати јавниот сектор, државната управа, болниците и училиштата, сите траекти кои пловат кон сотровите останаа во пристаништата, а не работеше и јавниот градски транспорт.

„Доста е“, беше истакнато на еден транспарентите на синдикатот GSEE, на коишто се предупредуваше и на „пензиите кои ги убиваат луѓето“, на „новите фискални напади врз буџетот“се бараше „поништување на приватизацијата“.

Синдикатите повикаа на овој штрајк протестирајќи против големата реформа на пензискиот систем која владата на коалицијата на радикалната левица Сириза на премиерот Алексис Ципрас, мора да ја започне на почетокот од 2016 година, за да ги почитува обврските кои во јули ги презема кон доверителите.

Штрајкот, исто така, претставуваше предупредување пред ноќта кон неделата да се гласа за буџетот кој ќе содржи многу штедења, како и впрочем сите грчки буџети од 2011 година, без разлика дали ги носеше десницата или левицата. Ципрас во саботата вети дека пензиската реформа ќе се спроведе „без нови болни кастрења на пензиите“, но неговата влада сé уше ги нема објавено главните насоки.

Ципрас, кој во јануари годинава првпат дојде на власт, во надеж дека земјата ќе ја ослободи земјата од ригорозните штедења кои ја притискаат од 2010 година, мораше да се откаже од многу ветувања кои ги даде неговата левица. Така, дури и неговата Сириза ги повика своите симпатизери да ги поддржат денешните два штрајка.

Коалицијата на левата Сириза и националистичката Анел на власт сега е ослабена. Нејзиното мнозинство во парламентот, и онака тесно, во ноември дополнително се намали во текот на гласањето за првиот пакет од тешките мерки со кои од доверителите требеше да добие 12 милијарди евра за државната каса и за докапитализација на грчките банки. Така, владејачката коалиција сега има само 153 од вкупно 300-те мандата во парламентот.

За да ја зајакне позицијата, Ципрас мината сабота се обиде да ја придобие опозицијата, во којашто предничи Нова демократија (од десниот центар) која обично ги поддржува мерките договорени со кредиторите, но наиде на спротиставување и од десницата и од социјалистите, иако тие на 13-ти јули го одобрија договорот за 86-те милијарди евра.

Во таквите неповолни прилики, грчката влада и во моментов е изложена на критики поради нејзините постапки во имигрантската криза и бегалците кои со илјадници се истоваруваат на грчките острови. Така, во средата Financial Times и Le Monde пишуваа дека ЕУ размислува за исклучување на Грција од шенгенската зона на слободно движење, што го негираше портпаролката на владата Олга Геровасили./крај/мф/сн