Рекордни 36 степени измерени во Битола во септември 1952

0
1741

Пред неколку дена УХМР ја достави информацијата за апсолутната максимална температура на воздухот за месец септември, според мерењата на главните метеоролошки станици во периодот од 1951 до 2014 година.

Највисоката температура измерена во септември во Македонија, дури 39,2 степени била во Гевгелија на 07.09.2008 година. Во Битола рекордни 36 степени во септември биле измерени на 01.09.1952 година.

Највисоката промена на температурата е забележана на 5 септември во Демир Капија, а новиот апсолутен максимум е 39,7°С и со оваа вредност.

Нов рекорд имаме и во Штип, а разликата со стариот е само 0,3°С. Сегашниот рекорд е 37,6°С.