Ретроспективна изложба на дела на Вељо Ташовски во Битола

0
589

Во битолскиот Завод и музеј, беа презентирани избрани дела на Вељо Ташовски, како дел од ретроспективната изложба посветена на него.

Овој ликовен уметник, е автор чие творештво со својата пригинална и константна доследност, низ карактеристичниот преплет на органски и геометриски структури, со години континуирано ја облагородува македонската ликовна уметност.

Реализирал повеќе самостојни и бил ччен од повеќе групни изложби, а за своето творештво повеќе пати бил наградуван и тоа-Награда за сликарство Франце Прешерн-Љубљана, прва награда за сликарство мал формат Димитар Пандилов-Скопје, Златна плакета за сликарство Нерешки мајстори-Скопје и други.