Ромите во Битола на протест против „Отеле Ѓуптинот“

0
5215

-Баирска Светлина денес пред НУУБ „Свети КЛимент Охридски“ организираа протест за да го изразот својот револт против расистичката сатира во книгата „Отеле Ѓуптинот“ од авторот Благој Н.Николов.

Книгата уште со самиот наслов ги омаловажува припадниците на ромската зедница искажувајќи ги расистичките предрасуди и стереотипи на авторот прикриени под наводната сатира. Така наречениот автор заслужува осуда од сите граѓани на МАкедонија кои ги почитуват човековите права и слободи и кои сите заеднички даваат придонес во развојот на современото македонско општество без разлика на нивната национална, етничка, верска, религиозна или било каква припадност. Книгата беше промовирана во библиотеката на 05.02.2016 година, изјави Ремзи Медик претседател на Баирска Светлина.