Русија имала цврсти докази дека Турција тргувала со нафта со ИСИС

0
696

Руските воени претставници велат, поседуваат “цврсти докази“ дека Турција тргувала со терористичката организација ИСИС, како надополнување на неодамнешните тврдења дека Турција купувала нафта од нив, што беше отфрлено од страна на претседателот Реџеп Таип Ердоган.

– Имаме докази за нелегалната трговија со нафта како извор на финансирање на терористичките групи, изјави заменик-министерот за одбрана на Русија, дополнувајќи дека тие се свесни колку безвредни се тврдењата на Ердоган.

Тие претставиле фотографии и видео документи кои ги поврзуваат Турција и нафтените рафинерии во Сирија, кои се под контрола на ИСИС. Според нив, нафта во вредност од 3 милиони американски долари се транспортирала по одредена рута, пред руските воздушни напади да го преполоват тоа.