Русија стави вето на предлогот на САД за хемиските напади во Сирија

0
322

Русија стави вето на американскиот предлог во Советот за безбедност на Обединетите нации за обнова на мандатот на истражниот тим за тоа кој е одговорен за нападите со хемиско оружје во Сирија. До ова дојде неколку часа пред истекот на мандатот на полноќ на 16 ноември. Ова беше 10 руско вето на некоја резолуција во врска со граѓанската војна во Сирија од нејзиниот почеток во 2011 година. Американскиот амбасадор во ОН Ники Хелеј изјави дека ветото ја покажува постојаната поддршка на Русија на нејзиниот сојузник, режимот на претседателот Башар ал Асад.