САД и Турција го обновија издавањето визи

0
254

Американската амбасада во Анкара соопшти дека нејзините конзулати во Турција го обновиле издавањето визи на турски државјани на „ограничена основа“.

Со тоа е завршен прекинот на издавање визи од речиси еден месец поради дипломатската криза помеѓу двете земји.

Набргу потоа и турската амбасада во Вашингтон преку „Твитер“ објави дека го обновува издавањето на визите на државјаните на САД на „ограничена основа“.

Американската амбасада ја објави оваа одлука еден ден пред најавеното заменување на турскиот премиер Бинали Јилдрим во поста на САД да се сретне со американскиот потпретседател Мајк Пенс. Двајцата државници се очекува да разговараат за подобрување на нарушените односи помеѓу двете земји сојузнички во НАТО.