САД остануваат пријател на Балканот

0
346

САД остануваат на заложбата балканските држави вклучувајќи ја и Македонија, да го забрзаат процесот за евроатланска интеграција.

“Ние им помагаме да ги постигнат нивните цели. Ние не им кажуваме што да прават, дека мора да влезат во НАТО или ЕУ, но дека мора да исполнат одредени стандарди, ако сакаат да напредуваат. Русија е фундаментално против она што овие држави се обидуваат да го направат, и во тоа е разликата. САД се обидуваат да им помогнат да се приклучат кон Запад, а Русија ги одвлекува наназад”, рече Хојт Ји, заменик-помошникот државен секретар за Европа и Евроазија во американскиот Стејт департмент.