Сакавме поинаков исход, но ќе го зачуваме единството

0
380

Претседателот на Европскиот Совет Доналд Туск изјави дека не го крие фактот оти сакале поинаков исход од вчерашниот референдум. Свесен сум колку овој момент е политички сериозен, па дури и драматичен. И не постои начин да се предвидат сите политички последици од овој настан, особено за Велика Британија, истакнува Туск. Но, додава тој, сигурно сега не е момент за хистерични ракции. Сакам да ги уверам сите дека ние сме подготвени и за ова негативно сценарио.

Во името на сите 27 лидери, можам да кажам дека сме решени да го зачуваме нашето единство. За сите нас, Унијата е рамка за нашата заедничка иднина. Би сакал да ве уверам дека нема да има правен вакуум, вели првиот човек на Европскиот Совет Доналд Туск.