Самит за иднината на Британија во ЕУ

0
448

Самитот во Брисел е кулминација на неколку неделното преговарање околу реформите содржани во предлогот што овој месец му беше предаден на претседателот на Европскиот совет Доналд Туск за да се спречи евентуално напуштање на клучната членка на Европската унија.

Овој предлог за реформи во Унијата со што ќе им се дозволи повеќе моќ на земјите членки претставува своевиден контра потег на британскиот премиер Дејвид Камерон против домашните евро скептици.

Од минатиот септември оние што се за останување на Британија во Унијата постојано водат пред оние кои се за заминување. Но, односот од 55 спрема 51 насто во корист на првите постојано се намалува.

Еден од контроверзните предлози е слободното движење во рамките на Унијата што поттикна стотици илјади граѓани од источно европските земји да дојдат во Британија.

Бројките покажуваат дека секоја година во таа земја влегуваат по 500 илјади луѓе и покрај тоа што британските власти ги заострија условите за прием.