Се отвара ли Јадранскиот пат?

0
701

Италијанската влада на премиерот Матео Ренци и Европската комисија изгледа се на готовс за можното појавување на нови бегалски маршрути преку Јадранот по конечното запечатување на балканскиот пат.

Се уште не постои таква реалност, велат извори од двете страни, но комисијата посочува дека во секој случај се подготвуваат „планови за вонредна ситуација“, а италијанскиот министер за внатрешни работи ќе пристигне во следните денови во Албанија.

-До овој момент нема податоци, сведоштва за голем притисок на мигранти преку Јадранското море, рече италијанскиот министер за внатрешни работи Анџелино Алфано во Брисел.