Се тепаа бегалци и Грци

0
466

На грчкиот остров Лерос викендов додека траеше протестот на група бегалци кои се бунтуваа поради условите во бегалскиот камп  имаше инциденти.

Поради недоразбирање меѓу бегалците и полицијата, физички беше нападнат шефот на полицијата, што доведе до масовна тепачка во центарот на градот и судири меѓу бегалците и жителите на островот.

Инцидентот почна во центарот на градот, со протест на околу 200 бегалци кои живеат во затворениот центар. Тие се жалеле на условите во центрите каде се згрижени.

На протестот дошол и градоначалникот на островот, Михалис Колиас, заедно со шефот на полицијата и со неговите советници, за да проверат за што станува збор. Тие биле информирани за ситуацијата во кампот од претставник на невладина организација, кој бил заедно со бегалците. Градоначалникот објаснил дека не постои друг центар каде би можеле да ги пренесат, порачувајќи им на бегалците дека мора да се вратат во центарот.