Семакедонска средба во Трново

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

egejci 31 1В недела на големиот празник Свети Илија по 44 ти пат же се случи светската македонска иселеничка средба и 35 та погранична средба на Македонците од Егејскиот дел на Македонија односно од лани речената семакедонска средба.

volcevski 31 viВолчевски Ѓорѓи потпретстедател на здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија информираше за случувањата на Средбата в недела и кои фолклорни друштва ќе настапат.

Вечниот претседател на здружението, како што го нарекувааат Поповски, со порака.

popvski 31 viАлександар Поповски претседател на здружението порача дека никој не смее да си игра со Уставното име на РМ и дека не ни се потребни повеќе кумови.

Од здружението се пофалија на нови млади членови на своето здружение кои како што велат ќе ја продолќат битката.

janevski 31 viАлександар Јаневски член на здружението рече дека неодамна биле во Овчаране каде се промовирала книга од страна на Виножито.

Семакедонската средба во Траново в недела е во организација на Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија, Сојузот на македеонците од егејот МАКЕДОН, Матицата на иселеници од Македонија, Светскиот Македонски конгрес и секако општина Битола како покровител.

 

Share.