„Севилскиот бербер“ за отворањето на Интерфест во Битола

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Утревечер почнува 29 издание на Интернационалниот фестивал на класична музика „Интерфест“ Битола 2020 година. Фестивалот во Битола ќе трае до 12 октомври.

Пред свеченото отворање на фестивалот во 17.30 во Завод и музеј,  ликовната изложба во Завод и музеј  „Македонско современо сликарство“ .

Свеченото отворање на фестивалот е од 19 часот во големата сала на „Центарот за култура“

Џоакино РОСИНИ: „Севилскиот бербер“ 

Солисти, хор и оркестар, Национална ОПЕРА и БАЛЕТ  

Диригент: ИВАН ЕМИНОВИЌ

 

Сабота,  03.10.      20.00  ЗМГ

Ансамбл „Tempera Barroca”, Србија

ДАНИЛО НОВАКОВИЌ, барокна виолина

ЃОРЃЕ МИЛОШЕВИЌ, виолончело

ЛАНА ЈЕЛЕНКОВИЌ, чембало

Учелини, Кастело, Фрескобалди, Габриели

 

Недела,  04.10.       20.00   Народен театар Битола

ВО ЧЕСТ НА БЕТОВЕН

250 Години од раѓањето

ПЈЕР-ЛОРАН БУШАРЛА, пијано, Франција

Лудвиг ван Бетовен

 

Понеделник,  05.10.    20.00     НТБ

БИТОЛСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТАР, Македонија

Солист: БУЛЕНТ ЕВЦИН, флејта, Турција

Диригент: ВЛАДИМИР ДИМОВСКИ

Хендл, Вивалди, Бричалди, Чајковски

 

Вторник,  06.10.      20.00 ч.

НАРОДЕН ТЕАТАР БИТОЛА

Ингмар Вилквист: „Последната ноќ“

Артисти: СОЊА МИХАЈЛОВА

             МАРЈАН ЃОРЃИЕВСКИ

Режија: АНДРЕЈ ЦВЕТАНОВСКИ

 

Среда,  07.10.     20.00        ЗМГ

Дуо Пијано, Македонија

БИЛЈАНА ДИМОВСКА

ТАТЈАНА БОЖИНОВСКА

Дебиси, Рахмањинов, Равел

 

Четврток,  08.10.     20.00       ЗМГ

ЗОРАН СОТИРОВСКИ, тенор

ВЛАДИМИР САЗДОВСКИ, бас

ИВАН ЕМИНОВИЌ, пијано

К. Македонски, Росини, Понкиели, Пучини

 

Петок, 09.10.   20.00    ЗМГ

Рецитал

ПЈЕТЕР ГУРАЛУМИ, виолончело, Албанија

МАРИЈА ЃОШЕВСКА, пијано, Македонија

Бетовен, Александер Печи

 

Сабота, 10.10.    20.00        ЗМГ

Рецитал

ОЛЕГ МАРШЕВ, пијано, Русија/Австрија

Шопен, Скрјабин

 

Недела, 11.10.         20.00        ЗМГ

Рецитал

КАРЛ АЈШИНГЕР, пијано, Австрија

Бетовен, Лист

 

Понеделник, 12.10.   20.00   НТБ

СВЕЧЕНО ЗАТВОРАЊЕ

Рецитал

АЈМАН МУСАКАЏАЈЕВА, виолина, Казакстан

САРА АСАБАЈЕВА, пијано, Казакстан

Бетовен, Равел, Сен-Санс

Во рамките на фестивалот и Мајсторски школи:

 УНЕСКО артист, Ајман Мусакаџајева, виолина, ЗМГ 10.10. 15.00 ч.

М-р професор Васо Ристов, труба:

Интернационален мастерклас  Online   10.10.2020    11.00 ч.

М-р Кирил Рибарски, дувачки инструменти

Скопје, 19.09.2020, 10.00 ч.  Битола, ДМУЦ    10.10.2020  11.00 ч

И овој фестивал ќе се одржува според протоколите за заштита од Ковид 19.

Share.