Шестмина пратеници oд СДСМ стануваат министри, кои ќе бидат новите пратеници?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Од пратениците на СДСМ, шестмина влегуваат во извршната власт. На нивно место во законодавната власт влегуваат наредните од листите за пратеници во Собранието.

Дамјан Манчевски станува министер за информатичко општество и админиустрација, а на листата на коалицијата на СДСМ во првата избора единица на наредното, 11-то место е Лилјана Поповска од ДОМ. Од истата изборна едници Рената Дескоска е кандидатка за министерка за образование и наука, па на нејзино место би дошла Никица Корубин од ЛДП.

Од втората изборна единица Оливер Спасовски е кандидат за министер за внатрешни работи, а следниот од листата за пратеници е Мирослав Јовановиќ.

Од ИЕ3 Љупчо Николовски е кандидат за министер за земјоделство, а во Собранието ќе влезе Славица Шуманска – Митева.

Од листата на ИЕ4, Зоран Заев ќе стане нов премиер, а Сашко Атанасов станува пратеник.

Радмила Шекеринска стана пратеничка од ИЕ5, а сега е кандидатка за министерка за одбрана, па на нејзино место во Собранието ќе влезе Бети Рабаџиевска – Наумовска.

Share.