Ши Џинпинг се промовира во доживотен лидер

0
333

Кинескиот национален конгрес одлучи официјално да ги приклучи претседателот Ши и неговата идеологија во Уставот на комунистичката партија.

Потегот се смета за доказ за моќта на Ши кој се промовира во доживотен лидер. Комунистичката партија на Кина синоќа најави дека ќе го вметне името на претседателот Ши Џинпинг и неговата политичка филозофија во Уставот на државата.

Официјалниот текст на амандманот наведува дека идеологијата на Ши ќе биде „светилник за работата на партијата“.