Што треба да знаете кога одите на плажа?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLAZA 1 30Од 11 до 13 часот во текот на денот е најдобро време за плажа во средните и северните широчини и до 11 часот наутро – во јужните географски широчини. 10 минути е оптимално време за стоење под сонцето на кожа без тен.Час и половина е максималното време за стоење на сонце на веќе поцрнет човек.Тенот помага при борбата со акни, псоријаза и невродермити. Прекумерно стоење на сонце го забрзува стареењето на кожата и еден од факторите за ризик од развој на меланом – рак на кожата.

PLAZA 2 30TI15 минути на ден на сонце се доволни за нашиот организам да ја добие дневната доза Вит. Д³ кој помага за апсорпција на калциумот во организмот. 15 – толкаво било нивото на SPF во првите креми за сонце . SPF (Sun Protection Factor) покажува колку може да се зголеми должината на стоење на сонце, благодарение на кремите. Со 45-50% се намалува бројот на Т-клетките кои се одговорни за имунитет, кај луѓето кои работат на плажа. Плажата е контраиндицирана за луѓе кои имаат гинеколошки проблеми, за нарушувањата на еднокриниот систем, бенигни и малигни форми, дијабетес. Сончевите зраци се опасни и за очите. На секои пет години бројот на заболени од рак на кожата се удвојува. Според лекарите тоа се должи на така модерниот тен, повеќето патувања во топлите земји и неконтролираната посета на солариум.Прекумерна изложеност на сонце ја намалува способноста на жените да зачнат, а кај мажите предизвикува неколку дена неплодност.

Share.