Штрајк со глад

0
496

Во кампот во Идомени, во близина на грчко-македонската граница, бегалци и мигранти почнаа штрајк со глад и блокирање на патиштата. Во кампот има 12 илјади луѓе од кои речиси половината се деца, објави грчкиот весник „Прото тема“ во репортажа од пограничното место.

Весникот наведува дека по повлекувањето на многу невладини организации од Идомени, нема кој да се грижи за здравјето на бегалците и мигрантите кои престојуваат таму.

Доброволци тврдат дека хуманитарни органзиации, кои дошле на почетокот од неделава, не знааат што да прават. Колку повеќе бегалците знаат што се случило со договорот меѓу ЕУ и Турција, толку повеќе ескалираат тензиите, а реакциите укажуваат дека се можни ескалации, наведува весникот.