Швајцарите ја отфрлија иницијативата за протерување на странците

0
566

Швајцарските избирачи во неделата со 58,9 отсто од гласовите го отфрлија контроверзниот предлог закон на десничарската Швајцарска народна партија (SVP) за автоматското депортирање на странците коишто ќе сторат какво и да е кривично дело, покажаа конечните резултати од референдумот.

Швајцарскиот референдум се одржа во периодот кога немал број европски земји ги заострија своите политики кон имигрантите, а тамошните јавности жестоко се спротиставуваат на доселувањата, откако над милиони бегалци во 2015 година влегоа во Европа, а воедно според неговите противници претставуваше и тест за швајцарскиот правен и политички систем на директна демократија.

Според конечните резултати, 58,9 отсто од избирачите гласале против предлогот странците коишто живеат во Швајцарија да бидат автоматски протерани доколку сторат кривично дело, без разлика на тежината на прекршокот и независно од тоа колку долго живеат во Швајцарија. Пред шест години Швајцарците со 52,9 отсто од гласовите ја прифатија Швајцарската народна партија (SVP) за депортирање на странските криминалци, но парламентот тој закон го дополни со одредба со којашто на судиите им се овозможуваше во некои случаи да го избегнат автоматското прогонување на осудените странци.

„Таа иницијатива одеше против правната држава, таа на судиите ќе им ставеше улар. Од таа причина се мобилизиравме во кампањата“, изјави Кристина Гагани, челничка на организацијата која ги претставува бизнис круговите во Швајцарија, пренесува агенцијата AFP.

Според објавените податоци, 63 отсто од Швајцарците излегле на референдумот, што е значително повеќе од просекот во оваа земја кој изнесува малку повеќе од 40 проценти.

Освен SVP, сите други партии во парламентот се спротиставуваа на споменатиот предлог, а против него беше потпишан и манифест од група од 120 правни експерти и 270 поранешни и сегашни парламентарци.

Според законот што го предлагаше SVP, државата не би ги депортирала само странците кои сториле убиство, силување или трговија со луѓе, толку и за помали прекршоци, како давање лажни сведочења, закани кон државни службеници или вандализам. Обвинувачките пресуди автоматски би воделе кон депортирање, а судиите повеќе не би имале право да ја проценуваат индивидуалната ситуација на секој обвинет пред да му биде одредена таквата казна.

Критичарите сметаа дека новиот закон би бил особено неправеден кој околу 400.000 ткн „секондоси“, втората генерација странци, коишто се родени во Швајцарија, но немаат швајцарско државјанство. Се предупредуваше, исто така, и дека таквиот закон би го кршел договорот на Швајцарија и Европската унија за слободното движење, што би можело дополнително да ги влоши односите меѓу Брисел и Берлин, веќе нарушени со швајцарската одлука да го ограничи доселувањата од земјите членки на ЕУ и другите земји.

Пред три месеца анкетите предвидуваа дека ќе победат приврзаниците на депортацијата на странците, но две седмици пред референдумот, резултатот беше многу тесен.

Инаку на секои три месеца Швајцарците преку плебисцит се изјаснуваат за различни прашања.

Во неделата 57 отсто, според конечните резултати, гласаа за изградба на втората цевка од тунелот во алпскиот масив Сен-Годар, на главната сообраќајница север-југ. Владата сака да изгради втора тунелска цевка за да може да ја обнови постојната којашто датира од 1980 година, а притоа да не мора да биде попречен патниот сообраќај.

Третото прашање за коешто се изјаснуваа на неделниот референдум швајцарските избирачи, бише изедначувањето на венчаните и невенчаните двојки кон даночната управа. Многу тесно, со 50,8 отсто од гласовите гласачите овој предлог на Христијанско-демократската партија го отфрлија, па невенчаните и натаму ќе бидат помалку оданочувани./крај/мф/сн