Швајцарците го отфрлија предлогот за загарантиран месечен приход

0
294

Швајцарските гласачи го отфрлија воведувањето на загарантиран приход за сите граѓани и за оние кои живеат подолго време во таа земја. Гласачите го отфрлија предлогот на вчерашниот референдум со прашање дали прифаќаат сите швајцарски граѓани и странци кои законски престојувале најмалку 5 години, да примаат безусловен приход, а притоа да не мора да работат. Против предлогот гласале речиси 77 насто од гласачите.