Шведска наскоро би можела да го забрани плаќањето во готовина

0
466

Шведска, која прва во Европа воведе банкноти во службена употреба, сега е на пат да стане првата држава што ќе забрани плаќање со готовина, бидејќи се обидува да воведе плаќање исклучиво по електронски пат.

Но, кај обичните граѓани се јавува страв дека нивните пари нема целосно да им бидат на располагање. На пример, во случај на финансиска криза, тие нема да можат да ги повлечат парите од банките, што значи дека ќе морат или да ги потрошат или да и ги остават на банката на располагање.

Оваа одлука предизвика големо огорчување и во руралните краишта, бидејќи беа тргнати банкоматите.

„Одделни граѓани ја чуваат готовината во микробранови печки, бидејќи банките не ги прифаќаат парите“, рече поранешен шеф на полицијата во Шведска.

Во меѓувреме, банките продолжуваат да ги пријавуваат во полиција граѓаните што не ги почитуваат нивните правила и користат поголема количина готовина. /крај/бл/ст