Шведска се подготвува за војна

0
758

Началникот на Генералштабот на Шведска, според информациите на „Дејли Експрес“, изјави дека следниве години за неговата земја постои сериозна закана од војна.

Според документите до кои дојдоа медиумите, по повеќе од двовековен мир Шведска се подготвува за војна. Според „Дејли Експрес“, началникот на Генералштабот на Шведска Андерс Бранстрем изјавил дека по неколку години, ако се суди според постојната ситуација, земјата може да се најде во состојба на воен конфликт.

Армијата на Шведска сега се подготвува за борбени дејствија кои можат да се случат до 2020 година со евентуален голем противник. Според зборовите на Бранстрем, армијата се стреми „да ги употреби сите свои сили за да изнуди политички решенија“ и притоа како самата армија, така и нејзините поддржувачи треба да се обединат за можен отпор.