Сите партии се за измени во Законот за амнестијата на затвореници

0
314

Иницијативата за измени во Законот за аменстија со која ќе се амнестираат 145 затвореници главно беше поддржана од пратениците во расправата во неколку собраниски комисии.

Иницијативата беше поддржана од законодавно правната и од комисијата за политички систем.

Граѓанската иницијатива за донесување Закон за амнестија бараат позитивен одговор од претседателот на Собранието за распишување граѓанска иницијатива на државно ниво за собирање 10 илјади потписи за да се донесе амандман во Закон за амнестија во законски предвидениот рок.

Главното барање е намалување на казните за оние затвореници кои веќе отслужиле повеќе од 40 отсто од казната.