СЈО отвора нови предмети од снимките што досега не биле јавно објавени

0
596

Специјалното јавно обвинителство од 15 септември конечно ќе работи во новите простории, каде што условите за работа ќе бидат многу подобри од сегашните и каде што конечно ќе биде инсталиран специјалниот софтвер што ќе овозможува многу полесно следење на сомнителните банкарски трансакции во Македонија и во странство.

Она што останува како сериозен проблем во нашето секојдневно работење е селективниот пристап на судот во однос на нашите предмети, неприфаќањето на нашите предлози за притвор или за мерки на претпазливост, вели Ленче Ристоска, обвинителка и портпаролка на СЈО.

„Се прави позитивна дискриминација на нашите предмети, на нашите осомничени лица. И кога постојат очигледни причини за изрекување мерки на претпазливост, тоа не се прави. На побанални предмети се одредуваат мерки на претпазливост, а за нашите, кои се сериозно поткрепени со докази, нема. Но тоа не е наша работа, тоа е работа на надлежните органи, на Судскиот совет, да го увидат тоа и да реагираат. Ние нашето и натаму без никакви фрустрации професионално го спроведуваме. Ние не бараме специјален третман, туку само професионален одговор на судските органи на нашите предмети. Ние не се обесхрабруваме од ваквите постапки на судот. Одговорноста за тоа е на друга страна. Нашата одговорност е да одговориме на зададената задача“, вели Ристоска.

www.mkd.mk