Со „Георгиеви ленти“ одбележан Денот на победата над фашизмот

0
872

Денес по повод 9 мај Денот од победата над фашизмот, Битола веќе еве трета година по ред се вклучува со одбележување на денот со делење на Георгиеви ленти на плоштадот Магнолија. Георгиевста лента по боја е црно-портокалова, каде што црната боја означува чад а портокаловата  означува пламен. Со овие Георгиеви ленти сакаме да ја сочуваме традицијата, историјата а и да ги запаметиме хероите од Втората светска војна. Во Русија веќе 13 години по ред се делат вакви Георгиеви ленти низ плоштадите, изјави Јан Бекиров