Со книга против депресијата и сајбер насилството

0
620

Дека сите се на социјалните мрежи е непобитен факт. Некој повеке некој помалку, но воглавно сме таму. Но не само ние возрасните, туку и нашите деца се таму. Кога станува збор за нив, тогаш проблемот е уште поголем. Виртуелните расправии често се пренесуваат мегу децата во време кога се на училиште или на улица. Од еден пилот проект изезе податокот дека навредите заради изгледот на фотографија на социјалните мрежи можеле да предизвикаат и физичка пресметка. Стручњаците велат дека веке имаме проблем со сајбер насилтсвото.
sajber-zan

-Правевме анкети и децата се изјаснуваа низ тие работилници дека се среќаваат многу често, нарочито  добиваат навреди на надворешниот изглед а нив тоа  им е важно особено во тој период, бидејќи постираат разни слики и мислам дека со оваа работилница тие ќе знаат да го надминат тоа , вели психологот  Жанета Ристевска

Летото е период кога секој се изложува на очиглед на сите во костим за капење, но дали таа приватнот треба да биде јавна, а посебно за младите, девојките и момчињата кои дури и позираат пред своите мобилни телефони за да постават фотографија на фејзбук или инстаграм.
-Треба контрола  и едукација од страна на родителите и наставниците бидејќи децата често постираат слики по костуми за капење , акос е убави позираат и поради тоа добиваат позитивни или негативни критики. изјави психологот Жанета Ристевска

Дополнителен проблем се лајковите, дали ги има или не. Кој стабил лајк, кој не ставил, и кој доточниот или дотичната ке стисни лајк.

-Да. Точно така .Ако добие помалку лајкови ќе си го сфатат негативно, а тука треба и едукација на родителите за да знаат како да постапат, вели Ристевска.

За да не се случи да си го нарушите сопственото здравје и да станете депресивни или внимавајте што правите на социјалните мрежи или побарајте помош од психолози .
sajber-nasilstvo-zaneta
-Психолозите носат голема одговорност. Јас велатм подобро е да се спречи отколку да се лечи, за да не дојде до нарушување на психичкото здравје кај детето. Битна е и улогата на родителите. Изјави Жанета Ристевска

Дали книгата може да биде мост за решавање на ненасилство и конфликтите меѓу младите преку книгата ? Преку работилници за сајбер насилство или лике за ненасилство се обидоја да ги едуцираат децата. Проект кое битолската библиотека го спорведува со училиштата.