Со Спирковски за Шитаке печурката

0
735

Печурката Шитаке потекнува од Кина но била одгледувана и во Јапонија.Веќе два милениуми е позната како царска печурка, затоа што била на менито на трпезата на императорот во Кјото, но била и дел од храната на самуаите. Токму оваа печурка ја има и на фармата Биомарел кај Марјан  Спирковски од Битола а со производство на оваа печурка се занимава од 2003 година.

Свежата печурка “Шитаке ” се чува во фрижидер на температура од 2 oC до 8 oC. Трајноста на печурките е до 20 дена од денот на бербата.Но како тече процесот на растење на печурки

Дехидрираната мелена печурка може да се чува до 2 години. Се дехидрира на ниска температура како би ги задржала сите состојки како и свежата печурка. Се користи како додаток во секоја храна пр. јогурт, супа, готвена храна, скара, разни сосови итн. Се става пред да биде готова храната. (без да се изложува на висока температура