Собранието ја изгласа преодната Влада

0
368

Пратениците во Собранието на Република Македонија со мнозинство гласови ја изгласаа преодната Влада согласно партискиот договорот – 100 дена пред избори.

Министер за внатрешни работи повторно е назначен генералниот секретар на СДСМ Оливер Спасовски, а ресорот труд и социјала го презема Фросина Ременски. И двајцата денеска дадоа свечени изјави во законодавниот дом.

Нивни заменици ќе бидат Оливер Андоновски на предлог на ВМРО-ДПМНЕ во МВР, и Диме Спасов заменик – министер за труд и социјала.

На функциите дополнителни – заменици министри повторно се враќаат Кире Наумов во финансии, Александар Кирацовски во министертвото за информатичко општество и администрација и Љупчо Николовски во ресорот земјоделство.

Согласно оваа одлука, Собранието ќе треба да се распушти на 12. октомври и да се распишат избори.