Собранието одлучи – нема избори на 5 јуни

0
866

Предвремените парламентарни избори закажани за 5-ти јуни, се одложуваат на неопределено време.

Со 96 гласа „за“  и ниту еден „против“, пратениците во Собранието ги усвоија измените во Изборниот законик, по скратена постапка, со кои се бришат членовите со кои се предвидува одржување на изборите на 5 јуни 2016.  Со измените, предложени од Талат Џафери од ДУИ, не се предвидува нов датум за одржување избори.

Претходно, Собранието ги усвои  условените оставки на министрите на СДСМ, па Митко Чавков и Диме Спасов се вратија на функциите, министри за внатрешни работи и труд и социјала.

Инаку, седницата беше закажана по одлуката на Уставниот суд да поведе постапка за оценување на уставноста и законитоста на одлуката за распуштање на Собранието.  Уставните судии, кои постапуваа по иницијативата на ДУИ, истовремено донесоа и времена мерка со која се запираат сите изборни дејствија, како активностите на Државната изборна комисија и веќе почната изборна кампања.