Состанок на работната група за договореното во Пржино

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Претставници на четирите партии потписнички на договорот од Пржино вчера во Скопје го отворија прашањето за подобрување на изборниот процес. На првата средба на работната група тие ги слушнаа препораките на ОБСЕ/ОДИХР за измена на изборните закони и за начинот на чистење и создавање нов избирачки список. Неофицијално, преовладувал предлогот за активно запишување, односно претходно запишување на избирачите на одреден период пред изборите. Освен политичките партии, на средбата учествуваа и претставници на ДИК, Министерството за правда и на невладините организации што ги следат изборите како „Мост“ и „Цивил“. Работната група ја продолжува работата во идната недела.

Share.