Советот на ЕУ ќе расправа за состојбата во Македонија

0
426

Советот за надворешни работи на Европската унија утринава на својата последна седница пред Самитот на Европскиот совет како главна точка на дневен ред ќе расправа за состојбата во Република Македонија, јавува дописникот на МИА од Брисел.

Министрите за надворешни работи на земјите-членки на Унијата, по предлог на Сојузна Република Германија и Велика Британија ќе расправаат и дадат необврзувачка препорака за ситуацијата во Македонија како земја-кандидат за членство во ЕУ во однос на политичката криза во земјата.

Откако и официјално е одложен Самитот на Европскиот Совет, кој наместо во четврток и петок (23 и 24 јуни) како и секогаш, овојпат ќе се одржи на 28 и 29 јуни (вторник и среда) во Брисел, поради тоа што неделава се одржува референдумот за излез на Обединетото Кралство од Европската унија, па шефовите на државите и владите на ЕУ-земјите ќе го чекаат исходот пред да се сретнат. Холандското претседателство со Унијата одлучи Советот за надворешни работи да не биде два дена пред Самитот на ЕС, како што е секогаш случај и за денеска го закажа својот состанок во Луксембург.