Списокот на увид, медиумите на маса

0
439

Работната група од денеска треба да почне со усогласување на измените во законите за медиуми, за МВР и за Влада, кои беа предвидени со договорот постигнат на 20 јули.

Претставници на четирите партии-потписнички на договорот од Пржино денеска попладне на работна средба ќе треба да го почнат усогласувањето на измените во законите за медиуми, за МВР и за Влада. На средбата што најверојатно ќе се одржи во Министерството за правда, совети ќе се бараат и од експерти за споменатите области. За спроведување на овие законски измени договор беше постигнат меѓу четирите политички партии на 20 јули. Се прогнозира дека усогласувањето најтешко ќе се постигне во делот на законите за медиуми, каде се предвидени и најмногу измени: номинирање на главен уредник на информативната редакција на МРТВ на предлог на најголемата опозициска партија и во консултација со другите партии, кој треба да стапи на функцијата 100 дена пред изборите. Во тој корпус спаѓа и формирањето на петчлено ад-хок тело во рамките на Агенцијата за аудио и аудио-визуелни медиумски услуги (АВМУ), кое ќе го мониторира спроведувањето на Изборниот законик од страна на медиумите и ќе функционира до крајот на изборниот процес. Советот на АВМУ треба да ги следи препораките на ова тело и да дава процедури за медиумите пропишани со законот. Голем дел од експертите сметаат дека „овие измени може да продуцираат паралелизам“, имајќи предвид дека тоа тело всушност ќе се занимава со она што е обврска на АВМУ, а притоа ќе биде и „надредено“ над Агенцијата, давајќи и препораки за постапување.

Во Законот за Влада, пак, треба да се ограничи мандатот на „пржинските министри“, односно тие да се повлечат од функциите веднаш откако Државната изборна комисија ќе ги објави официјалните резултати од изборите. Кадровските промени што може да ги направи министерот ќе се лимитираат до смена на 15 раководители, како и на хоризонтални преместувања на вработени најмногу до 10% од просекот во МВР во 2013 и 2014 година.