Спречени судири во Белград меѓу собири за Сребреница

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Српската полиција го подели главниот плоштад во Белград во понеделникот за да спречи судири меѓу две групи кои протестираа околу масакрот врз илјадници босански муслимани во Сребреница за време војната во Босна и Херцеговина. На една страна беа претставници на „Организацијата исчезнати Срби“ кои се обидоа да презентираат список на срби кои биле убиени во околината на Сребреница. Оваа група одбива да прифати дека српските сили извршиле геноцид во Сребреница во 1995 година. На друга страна на плоштадот беа активистите на „Жени во црно“, една од неколкуте организации во Србија која инсистира да се признае геноцидот во Сребреница.

www.slobodnaevropa.mk

Share.