Србија го примири домаќинот, хитот на Евробаскетот се вика Полска!

0
438

Полска е вистински хит на шампионатот, бидејќи по два дена има две победи и „тропа на вратата„ на осминафиналето. Против драстично ослабената и ментално падната селекција на Русија, предводник на Полска беше Вачински, за кого противникот немаше решение. Србија во лош натпревар успеа да искуство да ја добие домашната Германија, а Белгија откако по две четвртини имаше 18:48 против Естонија, можеше лесно да се одмора во продолжението од мечот.

 

Русија – Полска 79:82 (22:19, 18:23, 16:18, 23:22)

Зубков 21, Воронцевич 12 (Русија) – Вачински 23, Гортат 18 (Полска)

Србија – Германија 68:66 (19:18, 20:20, 11:10, 18:18)

Бјелица 12, Ерцег 9 (Србија) – Новицки 15, Плајс 15 (Германија)

Естонија – Белгија 55:84 (9:27,9:19, 26;23, 11:15)

Вене 12 (Естонија) – Ван Росом 14, Серон 12 (Белгија)