Средношколски собир пред МОН

0
540

И оваа учебна година ќе продолжат барањата за подобро образование, порачаа претставници на Средношколскиот и Студентскиот пленум, професори, родители и граѓански активисти, кои на првиот училишен ден беа дел од средношколскиот собир пред Министерството за образование и наука.

Први септември е датумот кој средношколците го избраа за да најават дека ќе продолжат да протестираат, не само затоа што е почеток на новата учебна година, туку, како што рекоа, поради тоа што е симбол на нов почеток.

„Вие млади луѓе кои се наоѓате овде сте дефиниција за младински активизам. Вие се кревате против општествен предизвик кој сметате дека не е праведен и превземате акција за да го смените тоа“, рече Иван Јованов од „Младите можат“.