Српски новинари напуштија конференција за време на говор на Вучиќ

0
361

Десетина српски новинари од неколку редакции во знак на протест напуштија регионална медиумска конференција во Белград, за време на говор на српскиот премиер Александар Вучиќ, пренесуваат српските медиуми.

Конференцијата ја напуштија новинари од Центарот за истражувачко новинарство на Србија (ЦИНС), КРИК, БИРН, Центарот за истражувачко новинарство од Црна Гора и Маглочистач од Суботица. Директорот на ЦИНС, Бранко Чечен изјавил дека се решил на тој чекор бидејќи Вучиќ ја пропуштил шансата да започне вистински дијалог со медиумите и новинарите, додека неговите соработници, пак, имаат уште полош однос кон новинарската професија.

„За мене би било понижувачко да седам на оваа конференција и да разговарам за слободата на медиумите со човек кој покажа дека ни најмалку не се грижи за слободата на медиумите. Уште помалку сакам да слушнам од него за квалитетот на медиумите и квалитетната новинарска работа во оваа земја. Тој не е стручен за тоа, нити пак после сето она што им го направи на медиумите има право да говори за нив“, рекол Чечен.