Стабилноста на Европа загрозена од Русија

0
259
epa06079001 Jens Stoltenberg, the Secretary General of the North Atlantic Treaty Organization (NATO), speaks during a joint news conference with Ukrainian President Petro Poroshenko (not pictured) following their meeting in Kiev, Ukraine, 10 July 2017. Stoltenberg arrived to Ukraine to take part in a meeting of the Ukraine - NATO Commission, which will take place in Kiev later the same day. EPA/SERGEY DOLZHENKO

Генералниот секретар на НАТО обвинува дека Русија со своето агресивно однесување ја загрозува безбедноста и стабилноста на Европа.

Тој потсетува дека со илегалната анексија на Крим, првпат по Втората светска војна се случува во Европа една земја со сила да заземе територија на друга земја.

Според Столтенберг, Русија продолжува да ја дестабилизира источна Украина, со што целосно се менува безбедносната состојба на регионот.