Свечено отворање на Амбасадата на Јапонија во Скопје

0
410

Во Скопје денеска ќе биде отворена Амбасадата на Јапонија, која во Македонија официјално започна со работа на 1 јануари 2017 година.

На церемонијата на свеченото отворање, како што најави Амбасадата на Јапонија, ќе присуствува државниот министер за надворешни работи на Јапонија Казујуки Накане, кој заедно со јапонската амбасадорка Кеико Ханеда ќе им посакаат добредојде на присутните изведувајќи ја церемонијата „кагами бираки” – кршење на буре со саке и ќе наздрават за успешно продолжување на билатералните односи помеѓу двете земји.

На приемот гостите ќе имаат можност да вкусат и други традиционални пијалоци од Јапонија, како што се вино од сливи – умешу и јапонско фино виски.

По свечената церемонија, државниот министер Накане заедно со министерот за здравство Арбен Таравари ќе ја посетат државната клиника за Гастроентерохепатологија каде ќе се одржи официјално предавање на најсовремен апарат за абдоминална дијагноза и ултразвук, донација од народот на Јапонија.

За време на дводневната посета, предвидено е министерот Накане да има средби со претседателот Ѓорге Иванов, премиерот Зоран Заев, претседателот на Собранието Талат Џафери и со заменик-министерката за надворешни работи Арта Точи.